Krönika i Metro idag

 
Den här krönikan läste jag i Metro på bussen idag, du kan också hitta den här:

DET ÄR TUR ATT VI VET SÅ LITE OM AUSTRALIEN

Sommaren 1967 tog Australiens premiärminister Harold Holt en simtur, bara för att sugas ned av de kraftiga strömmarna och aldrig synas till igen. Det har sagts att detta olyckliga kvällsdopp sammanfattar två centrala sanningar om Australien: Dels att det är ett land med en så rå natur att något sådant kan hända, dels det faktum att resten av världen aldrig har hört talas om detta.

Detta land, stort som USA, är nämligen långt bort geografiskt och mentalt. Det tar ett dygn att flyga dit. Nyheter därifrån når sällan hit. Efter att ha tillbringat tre veckor i Australien och nästan ha kört på en känguru kan jag konstatera att det är vi som förlorar på det.

Jo, Australien har fler havsströmmar, spindlar, ormar, krokodiler och maneter som kan döda dig än något annat land. Men framför allt har det en storslagen natur som kan ta andan ur dig på alla tänkbara sätt. Här finns öken, bergsmassiv, regnskog, barriärrev och alla surfares drömvågor. Här finns några av de vackraste stadsmiljöer som människan har skapat – som Sydneys hamn – men också några av de sista outforskade områdena, där de hågade fortfarande upptäcker nya arter.

Australien har inte bara de farligaste djuren utan också de trevligaste människorna som är nästan påträngande öppna och välkomnande. Kanske för att det är ett invandrarland där alla kommer någon annanstans ifrån och måste lära sig att leva ihop. De har byggt ett av världens mest välfungerande länder.

Det är en bedrift eftersom landet grundades som en straffkoloni dit britterna sände sina brottslingar. Myndigheterna gav dem som avtjänat sitt straff rätten att äga och röra sig fritt. Så de arbetade hårt, brukade jorden och gjorde landet rikt.

I dag har Australien en av de friaste ekonomierna i världen med låg arbetslöshet och motståndskraft mot finanskrisen. Landet tar in ett par hundra tusen invandrare varje år och har klarat att ge nyanlända arbete och möjligheter bättre än de flesta länder.

Det är nog tur att vi vet så lite om Australien, annars skulle vi förlora fler initiativrika svenskar dit.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0